Shifting Moment av Charlie Hay og Sidney Kong

Hva: Fotografi og maleri av to kunstnere fra henholdsvis Sverige og Kina

Hvor: Første etasje i Bispegata 9a

Når: 07. september – 26. november

Shifting moment viser Charlie Hay og Sidney Kongs måter å fremstille minner og hverdagsøyeblikk på. De jobber begge med fotografi, men har hver sin distinkte tilnærming til mediet. Kong arbeider med raske snapshots av reiser i nærmiljøet, med et solid blikk for å fange omgivelsene på en uventet måte. Hay går inn i familiehistorien  og finner materiale i fotoalbum fra lang tid tilbake.

Charlie Hay bruker utblokking når han avfotograferer og forstørrer gamle bilder fra familiealbumet og gir nytt liv til motivene, som fremstår som intime innblikk i en slekts historie. Bilder og fragmenter av minner blir rekontekstualisert ut av stedet de skjedde og presentert på nytt for et publikum utenfor hjemmet. Hay bor og arbeider i Härjedalen i huset hvor flere generasjoner av familien hans, på et punkt så mange som 11 personer, en gang bodde sammen. Han kommer sånn svært tett på sin egen historie, men også historien om hvordan livet i dalen har endret seg på få generasjoner. Bildene er fulle av varm humor og snert, formidlet i en teknikk som gir en ny dimensjon til fotografi.

Sidney Kong flyttet til Trondhjem fra Kina for å studere ved KIT. I møte med byen ble hun oppmerksom på forskjellene mellom kinesisk og norsk kultur på steder som bussen, naturen, i møter med mennesker på gaten. Hun er fascinert av himmelen og solnedgangene over Trondheimsfjorden, som i bildene hennes blir knyttet til en emosjonell tilstand som flettes sammen med landskapet. I maleriene arbeider hun impresjonistisk snarere enn naturalistisk og maler det hun så og følte i øyeblikket. Kong er interessert i repetisjoner som uttrykkes både i fotografiene og maleriene hennes. Hun viser hvordan rutine former livene våre, og hvilke forskjeller som finnes mellom

I Shifting moment ser vi to kunstneres forskjellige perspektiver på dagliglivet og hvordan det endrer seg fra dag til dag, fra ett sted til et annet.

Charlie Hay og Sidney Kong fullførte sine mastergrader ved KIT i 2022, og jobber i henholdsvis Härjedalen og Trondheim. Hay har øvrig utdannelse fra London Metropolitan University, mens Kong er utdannet ved Szechuan Institute for Fine Art.