Utstillingsåpning: Himmelretninger

Hva: Åpning av Himmelretninger, av Märit Aronsson-Towler.

Hvor: 2. Etasje i Trondhjems kunstforening

Når: 05. 10. 23. kl. 18:00

Trondhjems Kunstforening har gleden å presentere Märit Aronsson-Towlers separatutstilling Himmelretninger i hele vår 2. etasje.

Åpningstale holdes av Elena Perez, førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU. Sang av Balkan Ensemble.

I tresnitt og bokobjekter forener Aronsson-Towler sine to viktigeste motivverdener: tekst og landskap. Til utstillingen har hun laget en stor mengde nye grafiske trykk, med tydelig inspirasjon fra deler av naturen hvor det foregår mye bevegelse, for eksempel vann og luft som strømmer og hvirvler. Det er her hun har hentet tittelen Himmelretninger, som kobler vår bevegelse på jorden sammen med himmelen og resten av kosmos.

Bevegelse går også igjen i komposisjonen av verkene som har tekst som utgangspunkt. Tekst som bilde har interessert henne i mange år, og hun har arbeidet både med lesbar og helt uleselig tekst. I Himmelretninger har hun brukt et nært blikk på tekst og sett på former som danner bokstavene. Et litet antall tresnittsplater er sagd ut i former som kan ligne på bokstaver. Disse er trykket i forskjellige fargetoner og kombinert på en mengd ulike måter i collager, både på papir og direkte på vegg.

Hun sier:
“Genom att minska antalet byggstenar till att bygga ett collage, så öppnas plötsligt en fruktbar oändlighet av möjligheter. Själva begränsningen sparkar igång kreativiteten. Jag kan repetera, förskjuta, vända och vrida och skapa mellanrum. Det jag vill komma åt är en dynamik som består av både förutsägbar balans och oväntade kombinationer. En rytm som håller mig vaken.”

——————————–

Märit Aronsson-Towler (f. 1974 i Ås, Jämtland) har en MFA fra Kunstakademiet i Trondheim, og har studert på for eksempel Grafikskolan i Stockholm og Skapande Svenska ved Uppsala Universitet. Hun har stilt ut på en rekke gallerier, og motatt mange stipend og priser. Hun er representert i samlingene til bl. a. Trondheim kommune, Region Jämtland Härjedalen og Kunstmuseet i Nord-Trøndelag. I tillegg arbeider hun som skribent.

https://www.maritaronsson.com

Utstillingen er støttet av Trondheim kommune