Espen Skjønhaug – Vulnera Naturae

Hva: Vulnera Naturae, av Espen Skjønhaug

Hvor: 1. etg. i Trondhjems kunstforening

Når: 12.01.2023, kl. 18.00

Velkommen til utstillingen Vulnera Naturae av Espen Skjønhaug hos Trondhjems kunstforening.* Utstillingstittelen betyr naturens sår, og spiller på både sårene i naturen som omgir oss og vår egen sårbare menneskenatur. Det er en samlende ramme for hele Skjønhaugs kunstnerskap. Vi ønsker velkommen til åpning og samtale med kunstneren Torsdag den 12.01.

Et sår eller merke i naturen, et arr som fremkaller følelser? Sporene av handlinger som har satt seg i mennesket blir symboler for en historie. Naturens sår kan være både utenfor og noe som finnes i oss selv. De psykososiale forhold som omgivelsene våre gir oss på godt og vondt er hva Skjønhaug tar for seg i sine malerier.

Skjønhaug tar utgangspunkt i fotografier, egne bilder, familiebilder og fotografier han finner fra andre kilder. Gjennom disse skaper han komposisjoner med henvisninger til et liv både fra en gitt fortid og samtid.Andre kilder er foto av typen som finnes i albumer hos mange foreldre og besteforeldre. Maleriene er sammensetninger av glimt fra interiør, drømmeaktige scener, og historier som har utspilt seg i privatlivets små bobler. Bildene inneholder ofte elementer som man kan assosiere med egne minner, men kanskje de sier noe mer konkret også? Kanskje de hvisker spesielt til den som har levd i rommene, og som deltok i historiene som utspant seg der. Noen merker forteller om hendelser som de på utsiden ikke kan se klart. Skjønhaug blander fotografiets dokumenterende dimensjon med maleriets symbolske, med utgangspunkt i sin oppvekst og samtid. Han er en historieforteller som setter de små intime historiene i nye komposisjoner og leker med størrelsesforhold innad i bildeflaten som gir bildene et surrealistisk og mystisk preg.

Espen Skjønhaug er født og oppvokst på Lillehammer, bosatt på Adal i Vestfold.  Han er medlem i VBK og NBK, og har hatt utstillinger i Mjøs regionen og Vesterålen. I 2000 ble han antatt på Østlandsutstillingen. Han driver også et eget galleri Lada med faste sommerutstillinger i forlengelse av atelieret på Adal.

*NB! Grunnet arbeid med overrislingsanlegg i bygget vil Cafe Ni Muser være stengt under åpningen og deler av utstillingsperioden. Det vil derfor ikke være mulig å komme tidligere for bespisning i sammenheng med åpningen, men Trondhjems kunstforening byr på forfriskninger. TKF har ordinære åpningstider under hele byggeperioden.

Velkommen!