Marius Martinussen – Maleri

“Kurt på veggen” og andre malerier.

Utstillingsperiode 5.- 29. februar 2004.

Kilde: Adresseavisen 06.02.2004

Kurt på veggen

UT-Magasinet: – Hvis Andy Warhol hadde vært norsk, hadde han ikke malt Campbells soup. Da hadde det blitt brunost og Kurt.

Tekst: Heidi Oliv Wollamo

Du kan drømme deg rett inn i tannsprekken til Kurt Nilsen fra den andre enden av lokalet. Marius Martiniussen er masterstudent ved Kunstakademiet i Trondheim, og holder på å male ansiktet til hele verdens idol, tre meter høyt, direkte på veggen. Stedet er første etasjen i Trondhjems Kunstforening.

– For to år siden var han rørlegger-Kurt. Nå er han Verdensidol-Kurt, sier Marius forbløffet om sitt ferskeste portrett.

– Dette var demokrati per sms. Han er kanskje den mest folkevalgte personen i Norge. Det er jo helt sykt! Var det ikke fem millioner som stemte på ham i finalen, undrer Marius og hevder at han ikke var noen idolfan.

– Jeg fikk faktisk frysninger av å se på Idol. Folk gjør så mye rart for å komme på tv. Krangle med dommeren og hevde at folkemusikk er popmusikk.

Det som interesserer Marius, er norske ikoner som Kvikk lunsj, ski og dugnadsånd. Han malte mariusmønsteret over et helt rom inne på Trondheim Kunstmuseum i fjor vår. Tidligere har han sluppet seg løs med Arendalspilsen og sigøynerpiken. I løpet av det siste halvåret har han hatt fire separatutstillinger, og et bilde henger hos kronprinsparet på Skaugum.

– Jeg er egentlig en abstrakt maler, men synes det er gøy å male figurativt. Det som interesserer meg er norske ikoner. Hvor er Norge i globaliseringen? undrer han.

– Når det finnes så mange kultur som vi hermer etter, hvor er vi?

Verdensidolet fra Bergen skal være på veggen en måned. Så skal han males over.- Et veggmaleri blir en idé som er her og nå. Så er det borte igjen. Det er noe magisk over en svunnen tid, mener Marius som ikke synes det er noe trist at det forsvinner.

For noe kommer til å vare. For 199 kroner kan du kjøpe med deg et «paint-by-numbers»-bilde av Kurts hode og maling med hjem.

– Publikum kan lage sin egen kopi av mitt bilde, sier Marius.