Pusle. En utstilling om leken i kunsten og kunsten i leken

Utstillingsperiode: 21.09. – 26.10.2003

Elise Martens og Bjarte Ulfstein

PUSLE er en leken utstilling som gir stort spillerom til publikum. Elise Martens har i samarbeid med Bjarte Ulfstein laget utstillingen PUSLE som åpner i Tromsø Kunstforening 28.02.03. Siden skal den til Bodø, Trondheim og Stavanger.

Individuelle og avhengige
Martens og Ulfsteins samarbeid har ført dem inn i en prosess som har gjort at innhold og form har smeltet sammen til et variabelt puslespill. Martens sammenligner gjerne livet selv med et puslespill. Det er fragmenter og enkeltdeler som danner en helhet, men man får likevel ingen helhet. Det er som hukommelsen, man husker bare fragmenter fra sitt eget liv. Det er enkeltdeler som står sammen, men alle er ikke der. Vi må selv legge dem til. Vi utfordres til å pusle videre. Brikkene er individuelle, men også avhengige av hverandre, slik vi som individ også er det.
Elise Martens og Bjarte Ulfstein

Hvis man ikke leker, så dør man
Elise Martens fotoserier er fargesterke. Hun bruker farger bevisst, og er opptatt av fargenes symbolikk. Brikkene er identiske i form, de repeteres i et kultiverende system samtidig som de er utflytende. Som en kombinasjon av natur og kultur. Vi ser ofte kunstneren selv i motivene, hvor hun blottlegger små hemmelige fortellinger. Stemningen varierer veldig i de forskjellige arbeidene. Noen ganger er det pur livsglede, andre ganger monotont, for så å bli nesten manisk. Men leken er der hele tiden. Både Martens og Ulfstein er enige om at hvis man ikke leker, så dør man.
De fotografiske puslearbeidene er fra perioden 1999-2002. De andre fotoseriene har hun arbeidet med fra 1995 og frem til i dag. Med på utstillingen er også et stort fotografi av Elises 7 år gamle datter Marie. Mennesker på denne alderen vet å sette pris på lek og moro, og det er nok ikke utenkelig at hun har vært en inspirasjon til å holde på leken i mammas arbeider. 
Martens gir Ulfstein æren for at hun har greid å bryte ut av det firkantige formatet. Det er hun som står for fotografiene og han for regien, formen.  I tillegg til fotografi får vi også se to videoarbeider.

Elise Martens
Elise Martens har gått på  Einar Granum`s tegne og maleskole i Oslo, før hun tok Statens Håndverk og Kunstindustriskole. Etter dette har hun gått på Statens Kunstakademi og til slutt Merkantilt Institutt hvor hun fordypet seg i MI Mac design. Hun har vært med å drive det kunstnerstyrte Galleri Gimle i Oslo, og hun har arbeidet som kostymedesigner/ scenograf for teater, dans og film b.l.a. flere produksjoner for NRK.
Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger som Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og har hatt 3 separat utstillinger i Norge, i tillegg til at hun har deltatt på flere utstillinger i Paris.

Bjarte Ulfstein
Bjarte Ulfstein er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og ved kunstakademiet i Barcelona. Han har deltatt på flere gruppeutstillinger som Høstutstillingen og Østlandsutstillingen, og har hatt separatutstillinger både i Stockholm, Oslo og Tønsberg. Han har dessuten jobbet med scenografi i NRK i 15 år.