Bjørn Bratsberg – Collager

Utstillingsperiode: 21.09. – 26.10.2003

BJØRN BRATSBERG

Collager

Kul kunst

Av: Karina Lein, 22. oktober 2003

Kilde: BYAVISA

Har du hengt opp en plakat til et arrangement på byen? Da er det stor sjanse for at det blir kunst av det.

– Jeg river aldri plakatene ned før arrangementet er ferdig, understreker Bjørn Bratsberg smilende. I løpet av de siste fem årene har han latt seg fascinere av alle plakatene som henger rundt omkring i byen.

– Spesielt mange plakater fant jeg etter at det ble reist en plakatvegg på branntomta i Nordre gate. Veldig synd at det brant, men det har gitt meg enormt mange plakater. Du vet det er mye som skjer ut på byen i Trondheim. Enkelte ganger er det sammenklistrede lag av plakater oppå hverandre. Det har hendt at jeg har måttet bruke brekkjern for å få dem ned  fra veggen, sier Bratsberg entusiastisk.

Akkurat nå henger «plakatbildene» hans ved Trondhjems Kunstforening. Tar du deg en tur, er det tvilsomt at du kjenner igjen akkurat «din» plakat.

– Når jeg kommer hjem velger jeg ut de fargene jeg vil ha, rød, blå, sort, gul, sier Bratsberg. Og knall rosa, legger vi til og ser trekkes mot et bilde med tittelen «Pink Panter». Det er sterke fargeuttrykk i Bratsbergs collager, og det er ganske utrolig at bildene munner fra mer eller mindre slitne plakater rundt omkring i Trondheim.

– Noe er faktisk også fra Jerusalem – og fra Amsterdam, forteller han. Og kanskje en og annen flik fra Sverige. Enkelte ganger vandrer han rundt i byen kanskje etter en spesiell rødfarge.

– Ja, som kan gi meg den rette fargekontrasten, sier Bratsberg.                      

Kunsten hans er i høyeste grad gjenbruk.

– Det er inspirerende at noe som er laget av skitne gamle plakater kan være se så estetisk ut, peker han på. Ja, det har hendt han har hentet frem plakater som allerede er blåst ned fra veggen, og ligger forkommen i en eller annen krok. Etter en varsom vask er imidlertid den mest pjuskete plakat bli til kunst som kan henge på en av byens fine gallerivegger.

Byavisa 22.okt.2003