William Nicolaysen

Kunstner: William Nicolaysen
Tittel: The Nostalgia of the Infinite
Medium: Maleri
Dato: 21.01-25.04.2021 i 1. etasje
Åpning: Ingen offisiell åpning, men utstillingen kan besøkes fra kl. 11.00 den 21.01.

Trondhjems kunstforening ønsker vi i 1. etasje velkommen til utstillingen ‘The Nostalgia of the Infinite’ med malerier av William Nicolaysen.

På grunn av smittevernhensyn blir det ingen offisiell åpning 21. januar, men det er mulig å se utstillingen i hele kafeens åpningstid fra kl. 11.00-18.00 på åpningsdagen.
Velkommen!

“Hendelsen 11. september 2001 gjorde et sterkt inntrykk. Jeg ønsket å gi uttrykk for den pessimismen jeg følte oppsto som en følge av det som skjedde. Det blei billedgjort i et nærmere abstrakt uttrykk, med former som bar i seg en trussel eller ondskap. I maleprosessen over flere år skjer den forandringen at bildene mine gradvis blir mer figurative.

Den pessimistiske tilstanden har i grunnen satt seg fast. Og jeg fant inspirasjon i hvordan Georgio de Chirico og Edward Hopper indirekte fortalte om det som var en dårlig følelse, en metafysisk angst. De siste årene har bildene gått mot en utvikling hvor bygninger fremdeles er motiv og det tekniske uttrykket er det samme, men at det opprinnelige temaet ikke alltid er like poengtert. Jeg finner fram til bygninger som har noe melankolsk, truende eller refererende til f.eks. en hendelse. Det kan også være en bygning eller fasade som har en egenart, et avvik. Alle motivene er hentet fra inn- og utland gjennom studiereiser.

Bildene er ikke overdramatisert, heller alminneliggjort i et strengt og nøkternt uttrykk. Og teknisk distinkte, “hard edge”. Det gir et billeduttrykk som blir ønskelig distansert og fremmedgjørende realistisk.”

– William Nicolaysen

William Nicolaysen har tilholdsted og atelier i Bergen. Han er utdannet ved Vestlandets kunstakademi i 1975 og hans malerier er kjøpt inn til mange av landets kommuner og institusjoners kunstsamlinger og i 2020 fikk han på nytt stipend fra Billedkunstnernes vederlagsfond.