Margarida Paiva

Kunstner: Margarida Païva
Tittel: Living with dinosaurs
Medium: Foto og video
Dato: 17.10 – 29.11

LIVING WITH DINOSAURS

I utstillingen Living With Dinosaurs viser Margarida Paiva fotografier og film som omhandler barndom, dyr, lek, og animisme. Tittelen Living With Dinosaurs tar utgangspunktet i kunstnerens sønns lidenskap for dinosaurer og hva det innebærer å leve i en fantasiverden.

Videoen Dino (2018) viser ulike dinosaurleketøy mens vi hører et barn leker i bakgrunnen. Barnet har autisme og hans rare vokallyder oppfattes som et uforståelig språk, men de gir mening for barnet. Med bruk av de ulike lydnyansene bygges det opp en historie med dinosaurer. Gjennom leken gir filmen et blikk i autismens univers.

Soul Blindness (2019) er en sort-hvitt video filmet i skogen med både utstoppede og levende dyr. Inspirert av gamle animistiske oppfatninger der planter, dyr og steder alle har en distinkt åndelig essens, handler filmen om vår stadig manglende evne til å erkjenne at andre dyr er bevisste vesener med følelser som ligner våre.

Fotografiene viser dyr og lekedyr fanget i en melankolsk og sårbar verden. Utstillingen kretser rundt begrepet animisme, både som en eldgammel tro og som en periode i tidlig barndom der barn tror at alt i verden er levende, og at lekene deres har følelser og bevissthet. I denne sammenhengen er å leve med dinosaurer å leve i en verden der både levende og imaginære vesener blir tatt i betraktning som likeverdige og nærværende.

Margarida Paiva (f. 1975) er en billedkunstner bosatt i Oslo. Hun har masterutdanning ved Kunsthøgskolen i Oslo og har vist sitt arbeid både i utstillinger og internasjonale filmfestivaler, bl.a. på ROM Kunst + Arkitektur, Oslo Interkulturelt Museum, Trafo Kunsthall, Nordnorsk Kunstnersenter, Akershus Kunstsenter, Galleri F15, Galleri BOA, MELK Galleri, Screen City Biennial og Grimstad Kortfilmfestival. I utlandet har hun vist sine filmer i Kassel Dokumentarfestival, Kino Der Kunst i München, og Werkstatt der Kulturen i Berlin, m.fl.

https://margaridapaiva.net/