Signe Marie Andersen

Kunstner: Signe Marie Andersen
Tittel: The Breakers Café
Medium: Foto
Dato: 29.04-13.06.2021

I denne utstillingen presenterer Signe Marie Andersen fotografier fra kaféer i Europa, og fokuserer på ensomheten som finnes i fellesskapet vårt. Dette illustrerer det hun oppfatter som et splittet Europa, der fellesskapsfølelsen er på vei ned. Gjennom fotografiet har hun også klare henvisninger til det historiske Europa med referanser til barokkens lysbruk.

Når hun stiller ut i kaféen vil hun bruke rommet både i og utenfor bildene til å speile hverandre. Andersen jobber med iscenesatt foto, men istedenfor å konstruere motivene finner hun dem i virkeligheten. Hun kaller dette å jobbe utenfra og inn; hun bruker altså tilstedeværelsen sin og sansene for å oppdage scener fra byrommet for å formidle stemninger i samtiden. Dette står i kontrast til klassisk iscenesatt fotografi der hun mener at man jobber innenfra og ut, ved at man selv iscenesetter motivet. Gjennom dette vil både motivene i og utenfor kaféen spille på hverandre.

Forfatteren og dramatikeren Arne Lygre har skrevet en tekst til Andersens nye fotobok Visitors, som også er en del av utstillingen. Scenen fra Lygres tekst beskriver et tilfeldig møte mellom to fremmede mennesker på en kafé som videre speiler utstillingen og utstillingslokalet.

Signe Marie Andersen (f.1968) bor og jobber i Oslo, og har en masterutdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen innenfor fotografi. I tillegg blir hun representert i Galleri Riis, der hun også har har hatt flere utstillinger og boklanseringer. Andre tidligere utstillinger inkluderer “SNAP. Dokumentar og portrett” ved Nasjonalmuseet, museet for samtidskunst og Preus Fotomuseum i Horten. Fotografiene hennes er også kjøpt inn av Nasjonalmuseet.