Hannah Clarkson

Kunstner: Hannah Clarkson
Tittel: Whisper it Loud
Medium: Skulptur
Dato: 29.04-14.06

Trondhjems Kunstforening har gleden av å presentere Hannah Clarksons utstilling Whisper it Loud. Utstillingen utforsker samspillet mellom ‘å ta vare på’ og ‘å beskytte mot’, og foreslår alternative tenkemåter for ly, menneskehet og hjem gjennom skulptur, installasjon, tegning og tekst.

I skulpturene som er vist her, tar Clarkson den menneskelige formen og vrir den. Usammenhengende lemmer vikles rundt seg selv og trekkes i lange utringinger ut av veggene, i en underlig dans av selvbevisst glamour og utsøkt smerte. Arbeidene bruker arkitektoniske materialer som ventilasjonsrør, kombinert med tekstiler og kasserte plagg for samtidig å fremheve og fremmedgjøre kjente former knyttet til mennesker og hjem. Ventilasjonsrøret symboliserer pusten, Trondheims mange former for tilflukt og kroppslige opplevelser av ly. Dikt som bruker synonymer for ly er brodert og brent inn i stoff, og skaper fiktive fortellinger om hva dette lyet kan bety. I mellomtiden er skjoldlignende kropper brettet fra stålplater, både en hindring og en hjelp til deres egen bevegelse og migrasjon. Det er et voldsomt paradoks i denne materialbruken: det er både rustning / beskyttelse og våpen / overgriper, hvorved den utformede pleien av couturierens atelier og ruheten på byggeplassen kombineres.

Med skulpturene følger tegninger, som skal forstås som en eksplosjon i et tomt rom, et arr på overflaten av materialet. Papir er ikke den eneste overflaten for tegning; her kan det også være kroppen som er kuttet i hektiske rutenett og linjer. Tegnede bevegelser, som sømmer, forvandler det som er ment som en beskyttende hud til et sted med arrdannelse og utsmykning; skisser kunstneren laget på sykehus er kombinert med gamle anatomiske tegninger for å formidle den syke kroppens ubehagelige skjønnhet. Det er et voldsomt paradoks i denne bruken av kroppen som materiale: det er både beskyttelse og angrep, hvor kunstnerens tegnebrett og kirurgbordet kombineres.

Hannah Clarkson (f. 1991 i Cambridge, England) ble uteksaminert med en mastergrad fra University of Arts, Crafts and Design (Konstfack) i Stockholm i 2017, og deler tiden mellom England og Sverige. Hun underviser nå i kreativ skriving ved Royal Institute of Art i Stockholm, sammen med å jobbe med samarbeidsprosjekter og individuelle prosjekter. Hennes tverrfaglige kunstneriske praksis konsentrerer seg om materialitet, narrativitet og empati, ved hjelp av et bredt spekter av materialer og metoder. Hun har tidligere stilt ut i London, Athen, Venezia, New York og München. I tillegg til utstillingene har hun også publisert en rekke katalogtekster, essays, dikt og noveller.

https://www.hannahclarkson.co.uk