Kari Dyrdal og Jeremy Welsh

Kunstner: Kari Dyrdal og Jeremy Welsh
Tittel: Det lyser i vannet
Medium: digitalvev og video
Dato: 10.10 – 03.11.2019

Trondhjems Kunstforening har gleden av å invitere til åpning av Kari Dyrdals og Jeremy Welshs felles utstilling ”Det lyser i vannet” hvor de presenterer nye og eldre digitalvev og HD video. Åpningen finner sted torsdag den 10. oktober kl. 19.00!

Vann, og måten det interagerer med lys på, har lenge inspirert billedkunstnere og er et tema både Kari Dyrdal og Jeremy Welsh har arbeidet med. Dyrdal’s separatutstilling på Bomuldsfabrikken i 2015 presenterte en serie nye tepper, alle sammen laget ved bruk av digital vevteknologi, hvor motivene var hentet fra fotografier av vannets overflate. Teppene viderefører Dyrdals langvarige undersøkelser av mønster, ofte hentet fra naturen. Jeremy Welsh har ofte brukt vann og fjordlandskapet som kildemateriale for videoarbeid i sitt kunstnerskap. En tidlig videoinstallasjon (Lightwater, 1986), i samarbeid med Japansk kunstneren Mine Aayamaguchi, viste en flerskjerms videoskulptur hvor abstrahert bilder av vann i bevegelse utgjorde et lysspill i uendelig endring. 

I den kommende utstillingen ved Trondhjems Kunstforening viser Dyrdal og Welsh både eldre tepper og video i dialog med hverandre sammen med en ny installasjon spesielt utformet for et av rommene våre. Denne dialogen rundt temaet vann viser hvordan kunstnernes felles interesser treffer hverandre, samtidig som de utforsker to helt ulike medium og materialiteter. 

Kari Dyrdal (f.1959, Oslo) bor og arbeider i Bergen. Utdannet ved Bergens Kunsthåndverksskole (1977) og Croydon College of Art and Technology, London (1978). Hun arbeider med store billedtepper i en historisk tradisjon, men bruker nye digitale verktøy og hjelpemidler både i planleggingsfasen og i produksjon.Dyrdal har hatt flere soloutstillinger i Kunstnerforbundet Oslo (2012) og Bomuldsfabriken Kunsthall (2015), samt gruppeutstillinger som Høstutstillingen (2016) og Forces de la nature Sèvrès, Paris (2018), KODE Bergen og Sørlandets Kunstmuseum Kristiansand (2019). Hun har jobbet aktivt med oppdrag i det offentlig rom som for eksempel ved Nidaros DPS, Trondheim (2009) og Norges Ambassade i New Dehli (2016). Arbeidene hennes har blitt innkjøpt av KODE, Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, og har fått flere priser. I dag kombinerer hun sin kunstneriske praksis med jobb som professor ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

https://www.karidyrdal.no

Jeremy Welsh (f. 1954, Gateshead, UK) bor i Bergen og jobber i Trondheim. Han arbeider med video, installasjon, foto, lyd og performance. Utdannelsen hans er fra Nottingham Trent University (1977) og Goldsmith’s College, University of London (1982). Han hatt solo- og gruppeutstillinger både nasjonalt og internasjonalt. I september 2019 presenterte han ”The Atmospherics” i Trondheim Elektroniske Kunstsenter (TEKS) sammen med Trond Lossius. Hans arbeider finnes i flere samlinger, som National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo, Trondheim Kunstmuseum, Kulturrådet, ZKM Media Center (Karlsruhe) og MacQuarie University Art Collection i Sydney. Han var tidligere professor, masterkoordinator og dekan ved Kunsthøgskolen i Bergen (2001-2013). Han er for tiden professor i billedkunst ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU.

jewelsh.blogspot.com

Denne utstillingen har fått støtte fra Norsk kulturråd. Takk til Kunstakademiet i Trondheim ved NTNU og Surnadal Billag for lån av ekstra teknisk utstyr.