Patrik Berg, Stein Are Kjærås Dahl og Christian Berg Gravningen

Kunstnere: Patrik Berg, Stein Are Kjærås Dahl, og Christian Berg Gravningen
Tittel: Café Noir
Medium: Grafikk
Dato: 14.03. – 09.06.2019

Trondhjems Kunstforening gleder seg over å ønske velkommen til utstillingen Café Noir av Berg, Dahl, og Gravningen.

I utstillingen Café Noir har Patrik Berg invitert Stein Are Kjærås Dahl og Christian Berg-Gravningen til å gjøre en serie sorte tresnitt som tar utgangspunkt i hver kunstners individuelle praksis. Verkene i utstillingen er helt nyproduserte og spesielt laget for å vises på Trondheims kunstforening. Verkene kretser med en forsiktig eleganse rundt det personlige og melankolske. I tillegg viser de frem tresnittets potensial som relevant kunstnerisk medium. I år er også Norske Grafikeres 100 års-jubileum, og i den forbindelse viser TKF grafikk.

Kunstnerne har bredde på de ulike kunstneriske utrykkene sine, men har nå valgt å arbeide i en klassisk figurativ tradisjon. De har gått i dialog med mediet, og undersøker hva det monokrome tresnittet kan by på for å skape flottest mulig kunst og en interessant dynamikk mellom de tre kunstnerne. Berg viser en serie introverte fantasibilder fra 2017-2019, og Dahl tar for seg mytiske dyr, med særlig fokus svanens symbolikk. Gravningen viser kvinneportretter. De tre knytter seg sammen gjennom mediet, og det figurative. Man kan også se en sammenheng mellom å observere verden, enten det er den indre eller ytre.

Patrik Berg (1982, Härnosand, Sweden) er en Oslo-basert kunster som jobber hovedsakelig med tegning og trykk. Berg foretrekker trykk og er interessert i statusen til trykk som en sammensatt kunstnerisk prosess, heller enn en mekanisk reproduksjon. Han baserer seg på tradisjoner fra Albrecht Dürer og Henry Darger, samtidig som han adresserer spørsmål rundt økologi og ornamentskunst. Berg fullførte Bachelorgraden sin fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2012, og ble uteksaminert med sin Master fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2015.

Stein Are Kjærås Dahl, født i Tønsberg i 1980, er en Oslo-basert kunstner som i hovedsak arbeider med maleri, tegning og silketrykk, men som vanligvis kombinerer disse med installasjon, video og særlig lydarbeider. Han tok både BVA og MFA ved Kunsthøgskolen i Oslo i tidsrommet 2012-2015 . Dahl arbeider ofte intuitivt, men benytter seg motsetninger som verktøy; møysommelighet og spontanitet, det stramme og det oppløste, og møter mellom minimalisme og visuelt overstimulerende uttrykk. Dahl har de siste årene arbeidet med begrepet “sted” og har knyttet dette opp mot minner og dagdrømmer. I tillegg til atelierarbeid oppsøker han steder han ikke kjenner i naturen for å lage kunsten sin der. Både CoBrA, Neue Sachlichkeit og abstrakt ekspresjonisme kan skimtes i Dahls produksjon.

Christian Berg Gravningnen, født på Notodden i Telemark 1989. Fikk sin BFA ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2015 ved avdeling for medium og material-basert kunst, med spesialiserting i Grafisk kunst og tegning. Gravningen jobber primært med maleri i en ekspresjonistisk tradisjon som kan spores tilbake til tyske kunstneriske bevegelser som Die Brücke, Die Blaue Reiter, såvel som postimpressjonismen og Edvard Munch. Gravningens arbeider kan leses som en symbiose av transavantgarden og «new european painting» i sin tegne og male glede, satt opp mot en motivkrets, hentet i stor del fra personlige fotoarkiver, som reflekterer både samtiden og nyere kulturhistorie.