Øyvind Novak Jenssen – Ny fruktbar jord

Kunstner: Øyvind Novak Jenssen
Tittel: Ny fruktbar jord
Medium: Mixed media
Dato: 14.03. – 14.04.2019

Trondhjems Kunstforening ønsker velkommen til utstillingen Ny fruktbar jord, hvor Øyvind Novak Jenssen viser installasjoner laget med mat. Installasjonene består hovedsakelig av organiske råvarer og kan minne om tallerkener med mat, men bruker også metoder fra maleri og skulptur. Alle verkene er nye. Som en del av åpningen blir det også produsert en snack som relaterer til utstillingen.

Utstillingen er arrangert i en tredelt installasjon, hvor man steg for steg får ta del i kunstnerens produksjon. Første del av utstillingen viser materialprøver/råvarer og skisser i en reol bygget spesielt for kunstforeningen. I andre del av utstillingen vises arbeider under utvikling, og i siste del viser kunstneren frem ferdige verk.

På den måten tematiserer og viser utstillingen frem fasene i en kunstnerisk produksjon. Det er spesielt de forskjellige fasene fra tørrvarelager – til produksjon – til ferdig produkt som Novak Jenssen fokuserer på. Selv om prosessene kulminerer i ‘’ferdig form’’, er undersøkelsen av materialer det som er kunstnerens hovedmotivasjon for å arbeide. Å gi et innblikk i metodene bak verkene, gir et større eller mer helhetlig bilde av en produksjonslinje, ikke bare det ferdige produktet. Bakgrunnen hans fra kokkeyrket speiler delvis den kunstneriske prosessen, gjennom at de begge er to steder hvor man eksperimentere med materialer på vei til et ferdig produkt.

Som en del av den siste seksjonen i utstillingen er også Helene Kjær Bremseth og Lisa Pettersen – forvalterne av kunstsamlingen ØNJ – invitert til å gjøre et prosjekt. De to trondheimsbaserte kunstnere tok over deler av arbeidene til Novak Jenssen da han ble uteksaminert fra Kunstakademiet. De har tidligere satt sammen ulike prosjekter med samlingen, og vil til utstillingen både låne ut arbeider fra samlingen, samt bidra med et eget prosjekt.

Øyvind Novak Jenssen (f. 1988, Drammen) bor og arbeider i Malmø. Arbeidene hans inneholder ofte organiske materialer og benytter seg av kjemiske prosesser som et aktivt virkemiddel. Han har en bachelor fra Kunstakademiet i Trondheim (2017), og har bakgrunn som kokk.

Øyvind lager kunstverk av snerk og sylteagurk

– Adresseavisen fredag 15.mars 2019. Les artikkelen her.