Sebastian Makonnen Kjølaas – Om Tørre Ting

Kunstner: Sebastian Makonnen Kjølaas
Tittel: Om Tørre Ting
Medium: installasjon, maleri, skulptur
Dato: 03.06. – 25.06.2017

I utstillingen Om Tørre Ting ble publikum invitert til en reise gjennom de mørke norrøne myter, med guder og helter, for å føle på ideen om det norske. På denne reisen møtte vi keramiske arbeider og akvareller, uttrykk som skaper kontrast, men som er knyttet sammen i fortellingen. De utfyller hverandre, og forsterker hverandres materialegenskaper. Med valget av de to svært ulike materialene understreker også Kjølaas tørkingens essensielle rolle i kunsten:

Leiren og akvarellen størkner i forskjellig tempo og stopper – ved å tørke – objektets plass i verden. Alle de gamle tingene vi kaller kunst i dag er på sett og vis tørkede. Hvis ikke kunstverket bokstavelig talt har tørket – så har kunstneren som regel stivnet. Og selv om kunstneren mot formodning holder seg smidig – størkner nok omsider tilskuerens blikk på tingen. Noe må falme for at våre kunstverk får ta form.

Utstillingen hadde også en performativ side: billedkunstner Siri Hjorth har laget kostyme til Kjølaas’ utstillingsturné. Kjølaas og Hjorth har jobbet tett med en lang rekke prosjekter, og supplerer ofte hverandres uttrykk gjennom performative samarbeid.

Med en humoristisk undertone fikk Kjølaas oss til å reflektere rundt nåtid, fortid og tid; kunst, kultur, materiale, uttrykket tørking – og måten vi forholder oss til alt dette som er rundt oss.