Ragnild Ohma – En fremmed ved mitt bord

Kunstner: Ragnild Ohma
Tittel: En fremmed ved mitt bord
Medium: Maleri
Dato: 03.06. – 20.08.2017

Trondhjems Kunstforening hadde gleden å invitere til utstillingsåpning med Ragnhild Ohmas malerier lørdag 3.juni kl 15 i 2.etasje.

I utstillingen En fremmed ved mitt bord møtte vi malerier av Ragnhild Ohma. Damer, menn, unge og eldre, i dempede farger, med nyanser av grått og brunt sitter rundt bordet. Noen smiler, noen ser alvorlige ut.

Verkene til utstillingen ble valgt ut med tanke på den fysiske konteksten de vises i, på Café Ni Muser ved Trondhjems Kunstforening. Motivene kretset rundt ulike spisesituasjoner, hvilket gjør at betrakteren og de avbildete personene befinner seg i lignende situasjoner. Det dannes på denne måten en videreførelse av motivene ut i rommet, og en relasjon mellom betrakter og bildet oppstår.

Det er lange tradisjoner for å danne slike relasjoner mellom de avbildede og betrakteren. I en kunsthistorisk samenheng kan en se tilbake til Nattverdsbildene som ble malt i spisesalene, refectoriet, til kostrene i Italia, rundt 1450. Disse bildene fulgte konvensjoner som skulle utfylle aktualiserende og historisk funksjoner.

Med amatørfotografier som utgangspunkt kan motivene i Ohma sine malerier også knyttes til forgangne tider. Denne gang til vår nære fortid. Dette åpner for refleksjon rundt tid, tidens gang og det forgjengelige.

Foto: Susann Jamtøy