Høstutstillingens videoprogram – Gunnar Hall Jensen og Ingrid Torvund

Kunstner: Gunnar Hall Jensen og Ingrid Torvund
Titel: Høstutstillingens videoprogram
Dato: 19.05. – 26.06 2016

// video //

Høstutstillingen eller Statens Kunstutstilling er en årlig kunstutstilling – Norges største markering av samtidskunst. Den finner sted hver høst i Kunstnernes Hus i Oslo, og arrangeres av Norske Billedkunstnere. Utvelgelsen til utstillingen skjer på grunnlag av fri innsendelse til en nasjonal jury, som så står for vurderingen av de innsendte arbeidene. I 2015, søkte over to tusen kunstnere om å få være med i utstillingen.

I de siste år har Høstutstillingen blitt en inngangsport til en profesjonell kunstkarriere, en arena som viser eksperimentell kunst og et sted der blivende kunstnere kan begynne å konsolidere sine karrierer. Høstutstillingen har i år valgt å sende ut «Gunnar Goes Wabi-Sabi» og «When I go out I bleed magic» til kunstforeninger rundt om i landet, som en “vandreutstilling”.

Dypt inne i den norske fjellheimen sitter Gunnar alene med blødende magesår i sin gamle campingvogn og skjønner at han går i oppløsning. For å kunne leve med denne innsikten, bestemmer han seg for å bygge et japansk tehus inne i skogen. Gunnar er besatt av en Zen filosofi med navnet “Wabi-Sabi”, som skal minne en om at livet er ufullstendig, tilfeldig og forgjengelig, og han vil bygge tehuset på disse innsikter. Dårlige materialer, skjeve vinkler og ingen symmetri. Livet som det er. I små audio-visuelle dikt, Wabi-Sabi dikt, ser vi fragmenter av hva som skjer der inne skogen.

Gunnar Hall Jensen (1963) har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen, med hovedfag i kulturformidling. Han har de siste 20 årene vært uavhengig regissør for flere TV-serier og kinodokumentarene Gunnar Goes Comfortable (2003), Gunnar Goes God (2011) og En kopp te (2014).

”When I Go Out I Bleed Magic” kan ses som en forløper til filmen Magic Blood Machine (2011). Mysterier, liv, død og gjenfødelse utfolder seg i tre sammenhengende scener, spilt av Torvund og forsterket av håndlagde kostymer og fortryllende lo-fi effekter. Torvund sier “Det meste av opptakene er gjort i Kviteseid i Telemark hvor jeg vokste opp. Vest-Telemark er kjent for folkemusikk, treskjæring, eventyr og gamle kirker, og hedenske og kristne symboler står side om side. Drager, engler, kors og demoner, troll og snakkende dyr er alle representert innenfor denne tradisjonen, og dette fascinerte meg veldig under oppveksten.”

Ingrid Torvund er utdannet fra Kunstakademiet i Oslo. Hun har mottatt flere stipender, og har hatt utstillinger og deltatt på filmfestivaler i Norge og utlandet. ”When I Go Out I Bleed Magic” hadde premiere under separatutstillingen på Grenland Kunsthall og Spriten Kunsthall januar 2015.