Møt Hilma af Klint

Hva: Foredrag om Hilma af Klint, ved høyskolelektor Marius Wahl Gran, Rudolf Steinerhøyskolen i Oslo.

Hvor: I Cafe Ni Muser, Trondhjems kunstforenings 1. etasje.

Når: 7.Februar. 18:30: Introduksjon av arrangørene, mulighet for kjøp av kaffe og kaker. Foredraget starter kl. 19:00, avsluttes kl.20:00.

Hvordan: For billetter, følg linken nederst på siden.

Trondhjems kunstforening i samarbeid med Atelier St. Olav og Heimdal kunstforening, inviterer til foredrag om Hilma af Klint, en av Europas tidligste abstrakte kunstnere. Hun var født i Sverige i 1862, og utdannet seg etter hvert ved det som i dag er kunstakademiet i Stockholm.

Hilma Af Klints kunst har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og hun har blitt løftet frem som en av de første abstrakte kunstnerne i Europa. Hun var opptatt av å ha en vitenskapelig tilnærming til spiritualitet, og forsøkte å kombinere de to i kunsten sin gjennom å drive flittig loggføring og beskrivelser av tankene sine. Med påvirkning fra antroposofien i selskap av de øvrige medlemmene i kunstnergruppen kalt De fem, utførtes seanser jevnlig og her hadde Af Klint flere opplevelser som skulle resultere i noen av de tidligste abstrakte bildene i europeisk kunsthistorie. Hun produserte hundrevis av bilder, men fordi hun så på dem som for forut for sin samtid ble de jamfør hennes testamente holdt skjult for offentligheten frem til tjue år etter hennes død.

Bildene hennes er i dag beundret internasjonalt som noe av de tidligste eksemplene på abstrakt kunst. Hilma af Klint & Piet Mondrian:  Forms of Life vises i Tate Modern, London 20. april – 3. september 2023. Det har tidligere vært visninger av Hilma af Klint ved blant annet Louisiana museum i Danmark, Moderna Museet i Stockholm, og Henie Onstad.

Billetter kr 150 + 20 i avgift (student/honnør kr 100 + 20 i avgift) kjøpes her på Hoopla.