Jødisk kulturfestival 2021

Når: 04.09.– 19.09.

Hvor: Trondhjems Kunstforening, 1. etasje.

Jødisk kulturfestival Trondheim presenterer utstillingen“… .og Gud skapte kvinnen”. Utstillingen viser 12 unike tegninger som skildrer 13 kvinneskikkelser med en helt spesiell karakter og historie innen jødedommens hellige skrifter.

Blyanttegninger med enkle, men tydelige nyanser i svart-hvite farger, gir et unikt uttrykk til personlighetene man ønsker å formidle. Det er nesten en naturlig naken, styrke og vilje som trer frem i karakterene til disse kvinneskikkelsene Blyanttegningene balanserer mellom den feminine skjønnheten, jernviljen og kvinnenes oppgave her i livet.

De bibelske historiene bak personene danner bakgrunn og miljø rundt dem. Dette bidrar til at vi forstår tegningene innen en bibelsk tematikk.

Kunstnerne har benyttet to grafiske hovedteknikker: grafisk skyggelegging og feathering. Feathering er en teknikk som brukes i datagrafikkprogramvarer for å jevne eller sløre kantene på en funksjon.

Grafisk skyggeleggingsteknikk er benyttet av Anna Rosenblum i skildringen av Ruth, Hulda og Serah. Ved hjelp av harmoniske strøk og korte linjer formidles personlighetene på en unik måte. Avhengig av antall strøk i tegningene, gjenspeiler de forskjellige metningsnivåer.

I retningen på strøkene kan vi se teksturen på overflatene.

Irina Barnholtz har brukt teknikken feathering, for å få frem karakterene til Ziphorah, Aseneth, Batjah, Jael, Rahab, Deborah, Zilpah og Bilha. Grafisk Feathering er en teknikk som kan brukes for å tonegradere og dermed tilføre volum til figuren. Etter påføring av streker, ved bruk av blyantgrafikk og et spesielt skyggeleggingsverktøy, blir de skyggelagt inntil det ønskede resultatet oppnås.

Elvira Melmann benytter en blanding av begge stilene i bildene som fremstiller Naomi og Miriam.

Anna Rosenblum fra Odessa, Ukraina ble uteksaminert fra Grekov Odessa Art School og fortsetter å utvikle teknikkene sine. Kunstneren har stort engasjement for grafisk kunst.

Irina Barnholtz fra Odessa, Ukraina har eksamen fra Institutt for kunst ved Odessa State Academy of Civil Engineering and Architecture.

Elvira Melmann startet sin kunstneriske reise på den jødiske skolen i Riga, hvor hun fikk undervisning i tegning som inspirerte henne til å utvikle sin kunstneriske stil på egen hånd.