Randi Nygaard Lium – Vev i papir

Trondhjems Kunstforening presenterer i sommer en utstilling av Randi Nygaard Lium. Utstillingens tema er papir og tekstil. Utstillingen består av ca 30 tekstilarbeider der hun har vevd tepper og miniatyrer i papir, noen i papirgarn og noen i papirstrimler som er klippet fra ukeblader. Det gir en spennende stofflig struktur som er interessant og fascinerende. Det blir også vist noen arbeider i håndlaget papir. Utstillingen er i galleriets første etasje.Kilde: Adresseavisen 23.06.2004

MED PAPIR OG SORDIN

Papir er hovedmaterialet i utstillingen som åpner i Trondhjems Kunstforening i kveld. Randi Nygaard Lium kombinerer papir og tekstil i sine vevearbeider for å gi uttrykk for identitet og tilhørighet.

Tekst: Tone Mørkved


Sterke materialer i renningen er hemmeligheten ved å bruke papir som innslagsmateriale, dvs. å veve med papir. Det forteller Randi Nygaard Lium, til daglig direktør for Trondheim Kunstmuseum – utdannet som tekstilkunstner ved Det Jyske Kunstakademi og som kunsthistoriker ved Århus Universitet.Ca. 30 arbeider i papir og tekstil er med i utstillingen, der hun kombinerer papir og papirgarn, silke, lin og bomull, mest i miniatyrer, men også i et par større arbeider. To eksempler på egenprodusert papir har hun også tatt med i utstillingen, bl.a. med innslag av brennesle. Utmerket til å framstille papir, ifølge Randi Nygaard Lium.

Utstillingen konsentrerer seg om tre temaer: «Kvinnelig identitet», «Hommage til fjellbygda» og «Mot urbanitet». Under disse temaoverskriftene finnes billedvev med motiver fra vann og blånende åser rundt Trondheimsfjorden, fjellandskap og stemninger fra Nord-Østerdal hvor hun er oppvokst, det midtjyske landskapet der jord og himmel nærmest går i ett og vårstemninger fra Japan. Andre vevarbeider, f.eks. i papir, har hun malt akvarell på, også det med motiver fra Japan.

En egen liten avdeling er viet identitet. En tittel som «Mitt første strutteskjørt» gir en indikasjon på hva som er på ferde. Ung kvinne oppdager verden, den første forsiktige utprøving. Arbeidene er miniatyrer, fargene er lyse, bleke. Det antydes og spilles med sordin.

– Jenteoppdragelsen er utgangspunktet, forklarer Randi Nygaard Lium. – Den offentlige kulturen er definert av mannen, også hvordan det kvinnelige uttrykket skal være. Jeg har vært på leting etter et uttrykk for den vibrerende følsomheten som ligger der når vi skreller vekk tillært og pågående selvmarkering og Britney-staffasje, det som har lagt seg oppå og ofte lager mye støy og forstyrrelser i jenters identitetsutvikling.

Randi Nygaard Lium arbeider med egne produksjoner ved siden av direktørjobben i Trondheim Kunstmuseum.

– Først av alt, det er elementært morsomt å skape noe selv. Vevingen er min kanal framfor noen ut til verden. Ved veven kobler jeg av og finner den indre balansen som er så viktig når jeg skal gjøre en god jobb med andres kunst, sier hun.

Utstillingen «Vev i papir» har tidligere vært vist i Tynset kulturhus og står i Trondhjems Kunstforening til 25. juli.

Kilde: Adresseavisen 23.06.2004