Odd Nerdrum, retro grafikk 1971 til i dag

Utstillingsperiode   29.08 – 22.09 2002

Odd Nerdrum kjenner vel de fleste fra opptredener i media gjennom årene, men hvem kjenner vel hans motiver og litografier?
Dette får du mulighetene til å se i Trondhjems Kunstforening som viser i retrospektiv hans litografiske produksjon fra 1979 og fram til i dag.
Produksjonen er ikke så stor, 35 motiver har han laget i litografi, men disse er til gjengjeld sentrale og gjennomarbeidete motiv til forståelse av hans billedverden.
Litografiene er forbeholdt Europa, mens maleriene går til USA. Noen av hans aller siste trykk vil også være tilgjengelig for salg.

Presseomtale fra Adresseavisen 11.09.2002
Likt og ulikt

To jevnaldrende kunstnere møtes i høyst ulike billeduttrykk i Trondhjems Kunstforening. Men det bør ikke by på problemer å like begge, hverken Odd Nerdrum eller Marit Aabel. Trondhjems Kunstforening

ODD NERDRUM & MARIT AABEL
I mange år har det nærmest gått sport i å like eller ikke like Odd Nerdrum. I Kunstforeningen kan vi la hensynet til hans person og flagrende kappe ligge og se utstillingen utelukkende som den byr seg frem i seg selv. Vi møter kunstneren riktignok ansikt til ansikt i flere selvportretter, men han forteller oss ikke hva vi skal se og se etter. Her er det muligheter nok til å lete seg frem på egen hånd, i en billedverden som har stått seg forholdsvis konstant gjennom mange år, og som her dokumenteres gjennom en langt på vei fullstendig gjennomgang av Nerdrums grafiske liv de siste drøyt 20 år. Det konsekvente består først og fremst i skildringen av en drømmeaktig, mystisk verden, menneskefylte bilder, der skikkelsene strekker seg etter eller observerer noe utenfor billedrammen: De opplever noe som betrakteren også må forholde seg til. Slik skaper Odd Nerdrum levende bilder, scener og handlinger vi ikke kan stille oss likegyldige til. Her møter vi mennesker som på samme måten som oss, ser ut over vårt eget standpunkt, med lengsel og håp, forventning og frykt. I tillegg til de mange bildene av mennesker i store landskap møter vi i en serie bilder lidenskap og heftig begjær, der de tette omfavnelsene ikke viser kunstneren fra sin mest særpregede og originale side, men der intensiteten avgjort er til stede og minnet om Munch ligger nært.

Ytterligere nøytraliserer Nerdrum sitt eget karakteristiske uttrykk i to fine barneportretter på utstillingen, «Anine» og «Ettårsdagen», der en ærbødig personlig beskrivelse ser ut til å ha vært viktigere enn å bekrefte seg selv. Marit Aabel tilhører en annen tradisjon i kunsten, det non-figurative maleriet, der vekten ikke er lagt på den konkrete beskrivelse og den intellektuelle forståelse, men på øyets umiddelbare opplevelse av farger, bevegelse og form. I sine mer enn 20 år i Trondheim markerte Aabel seg med sin karakteristiske koloritt og særegne abstrakte form, der glidende overganger mellom fargen skaper forskyvninger og dynamikk. Den nye utstillingen viser at Marit Aabel har holdt fast på dette uttrykket i sine store oljemalerier, men forteller også med en serie bilder i akryl på papir at hun kan variere i uttrykk og temperament, fra det organiske og duse til det klart definerte, skarpe og harde. Slik kan en tydeligere la hjernen lete seg frem til «noe man har sett», assosiere til landskap eller konkrete objekter, men også tolke som kunstnerens personlige avklaring når hun så tydelig setter sine skarpt trukne grenser mellom farger og former.

Anmeldt av PER CHRISTIANSEN/adressa.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s