Per Arild Mørseth

Malerier, utstillingsperiode 28.10. – 25.11.2001

Per Arild Mørseth : Jeg har gradvis og systematisk utviklet maleriet de siste 10 år, i kombinasjon med jobb på boreplattform i Nordsjøen. Min tilnærming til mediet er derfor preget av mitt forhold til elementene som jeg er så heldig å få oppleve fra sin mest ekstreme side. Det å få være med på å borre seg gjennom lag av leire, sand, iblandet plante- og dyrerester, avleiret, sedimentert og komprimentert over millioner av år, er et spennende rom å jobbe i (den tidløse dimensjonen). Hvert enkelt maleri søker å uttrykke en hendelse, en eruptiv, rå utgave av naturkreftene. Himmel og havhorisont avbrutt av kystlandskap. Dette fortetter i den store flaten 1,40 x 1,40 hvor man kan gå inn i opplevelsen. Valg av teknikk gjenspeiler også naturens overveldende stilling i mitt uttrykk. Egg / olje tempera og olje, ofte i naturlig blanding med sand. Sand av forskjellige finheter er hentet fra Driva, etter avsetninger over hundreder av år fra Dovremassivet. Blandingen blir fordrevet ved hjelp av bred pensellasur etter lasur over lerretet i et hektisk og oppdrevet tempo. Både når det gjelder innhold og maleri forsvinner grensen mellom det dyrkede og det ville, eller om du vil, det vinnes tilbake av naturens nådeløse makt. Fra å gå i det hårfine grenselandet mellom det figurative og det abstrakte landskapet har jeg i den siste tiden tatt skrittet fullt ut i den nonfigurative formasjon, hvor horisonten er oppløst og en meditativ dimensjon har tatt plass.

Maleriene er blitt til i tidsrommet 1997 – 2001.

Per Arild Mørseth – født 1955:

Bakgrunn
Selvlært kurs i tempera og akvarell hos kunstneren Bertil Hansson, Sverige, i 1990 – 1996

Kollektive utstillinger
TrøndelagsutstiIIingen 1997
Ålesund Kunstforening Juleutstillingen 1998
Ålesund Kunstforening Juleutstillingen 1999
Ålesund Kunstforening Juleutstillingen 2000

Separatutstilling:
Trondheims Kunstforening nov. 2001

Utstillingsstipend
Trondheim Kommune 2001
Norsk Kulturråd 2001