Merete Morgenstierne – Botanisk teater (foto og skulptur)

1. etg: 13.10. – 13.11.2011

I galleriet i 1. etg viser vi denne gang fotografier og skulpturer laget av Merete
Morgenstierne (f.1954). Hun er opprinnelig fra Oslo, men har, siden utdannelsen ved Kunstakademiet i Trondheim (1981-85), arbeidet i Trondheim. Gjennom en rekke utstillinger og offentlige utsmykninger, blant annet i Rosenborg park (2007) er hun en veletablert kunstner.

I Merete Morgenstiernes botaniske teater er det planter og vekster som spiller bærende roller. Livet i hagen er hennes motiv. Gjennom fotografier, dobbelteksponerte gjennom nøyaktig planlegging og gjennomføring, inviteres vi inn i en organisk og magisk verden. Morfologien, oppbygningen av plantenes indre og ytre form, er sentral i hennes verk. Plantenes vekstmønster og sykluser er motiv. Likevel er det ikke biologien som står i fokus. Det er det formale og det estetiske ved skapelse og livet i hagen som tiltrekker henne som kunstner. De fleste fotografiene er tatt i hennes egen hage, som hun engasjert dyrker og steller.

Med seg i utstillingen har Morgenstierne også skulpturer, også inspirert av livet i hagen. Selvdyrkede auberginer, tomater og epler har hun støpt i gips og satt sammen til
stillferdige stilleben. De hvite, bleke gipsskulpturene står i en sterk kontrast til de fargerike fotografiene og de utfyller hverandre til en harmonisk helhet.
Paul Klee har vært en viktig inspirasjon for Merete, og utstillingens navn er en
referanse til ett av Klees verk.