Siri Berqvam – Poltergeist

Kunstner: Siri Berqvam
Tittel: Poltergeist
Medium: skulpturer og installasjon i tekstil
Dato: 21.01. – 24.02.2019

Trondhjems Kunstforening har gleden av å innlede vårsesongen med Siri Berqvams separatutstilling “Poltergeist” hvor hun presenterer både nye og eldre skulpturer og en installasjon i tekstil. Velkommen til utstillingsåpning torsdag 24. januar kl 19.00!

Siri Berqvam er en tekstilkunstner som skaper spektrale verdener i nål og tråd. Hun syr sitt eget univers, der det underbevisste åpner for ulike tolkninger av surrealistisk karakter. Hun bruker kontrastfylte materialer og elementer fra utdaterte teknologi. Skulpturen Monolog(2018) viser en telefon fra 70-tallet der ledningen er erstattet av en arm som strekker seg ut. En sløret stemme fra det hinsidige slår på tråden. En annen skulptur Speleothem(2017) viser en hodeskalle og diverse kroppsdeler som er sydd og støpt i rosa og hvite blonder. Mens de delikate materialene og de vakre blondene gir assosiasjoner til intime og romantiske øyeblikk, refererer skjelettet til motsatte begreper som død og forfall. Berqvam beveger seg mellom motsetninger –  kroppens innside og utside, liv og død, mann og kvinne – og skaper både nifse og humoristiske fortellinger om samtiden.

I den kommende utstillingen ved Trondhjems Kunstforening, presenterer Berqvam disse verkene sammen med nye skulpturer og en ny installasjon spesielt utformet for et av rommene våre. Tittelen Poltergeist refererer til et husspøkelse eller en  bankeånd som skaper fysiske forstyrrelser i et rom ved å lage lyder eller ved å flytte eller ødelegge objekter. Berqvam tiltrekkes av krysningspunktene mellom det populærekulturelle og åndelige i referansen. Det gåtefulle ligger også i kunstens natur, som noe som ikke helt lar seg definere.

Et kort utdrag fra utstillingskatalogen beskriver atmosfæren i Berqvams arbeid, skrevet av Line Ulekleiv.

SPRUKKEN STEMME 

Lenge bodde jeg i et kryptisk hus, fullt av idiosynkratiske arkiver. Fylt til randen av private historier kroppslig gjorde huset uviljen mot å kvitte seg med noe som helst. På loftet, som man nådde ved å stolpre opp en smal trapp med tekstiler presset inn mellom trinnene, var ulike tidslag kaotisk bunkret opp, med særlig omsorg for avlagte apparaturer – som den første støvsugeren på det norske markedet. De nå funksjonsløse delene, støvsugerslanger i klynger, lå på vent som støvete fossiler. Aldri mer vil de skinne av modernitet. Men det skumleste var likevel et telefonrør uten nummerskive festet til veggen. Når jeg snakket i hustelefonen, tenkte jeg ofte at et gespenst på loftet lyttet umerkelig. Kommunikasjonen ble potensielt spektral. 

Siri Berqvam (f. 1977) bor og arbeider i Sandefjord. Hun har en bachelor og master i Kunst fra Bergen Kunstakademi. Hun har hatt soloutstillinger i KHÅK Kunsthall og Sandefjord Kunstforening, samt gruppeutstillinger som Høstutstillingen 2017. Hun er medlem av Norske Tekstilkunstnere, Norske Billedkunstnere og Vestfold Bildende Kunstnere. Berqvam har mottatt støtte til denne utstillingen fra Norske Billedkunstnere, vederlagsfondet. Hun har også arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd.

Kommentarer er stengt.