Tian Miller

Kunstner: Tian Miller
Tittel: Retracing Lines, hest er best
Dato: 03.05. – 19.08 2018
Åpning: Torsdag 3. mai kl 19.00

De aller fleste barn er glad i å tegne. De begynner med kruseduller i ettårsalderen, som er spor etter bevegelser uten spesiell hensikt eller kontroll. Så dukker sirkelen opp som den første beskrivelsen av den ytre verden rundt treårsalderen. Hodefoting er neste trinn, så kommer det firkanter, deretter trekanter, og da er de i gang! Foreldre, hus, båt, spøkelse, hund, bil, traktor, hest. De blir dyktigere og dyktigere, og stadig flere detaljer kommer fram, detaljer som speiler barnets interesser, opplevelser og følelser. Og så slutter vi å tegne.

I Retracing Lines presenterer Tian Miller en serie barndomstegninger filtrert gjennom voksenlinsens objektiv. Hennes forkjærlighet for hester kommer tydelig til uttrykk i disse detaljerte tegningene som er gjort i alderen 7 – 14 år. De forsiktige linjene og merkene hun tilfører over de opprinnelige tegningene er en måte å behandle inntrykk og følelser fra fortiden i nåtiden. Mer enn det, ved å sette seg ned og tegne over sine egne barndomstegninger, gjenskaper kunstneren en situasjon som skjedde mer enn 30 år tidligere. Kunstneren kan på denne måten gå utenfor seg selv og betrakte sitt arbeid som en outsider, samtidig som hun kan gjenkjenne seg selv i det.

Verkene til Tian Miller handler om hennes barndom og hennes univers, men likevel utløser de minner og lysten til å finne tilbake til vårt eget barndomsunivers, det som vi kanskje forlot samtidig som vi stoppet å tegne.

Tian Miller (f. 1971 i Oslo) jobber med grafikk, collage, tegning og tekstiler. Hun har en mastergrad fra Kunstakademiet ved NTNU, og bachelorgrad i grafikk fra Glasgow School of Art. Miller har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger, blant annet på Galleri Parken i Risør, Atelier am Eck i Düssendorf og Trondheim kunstmuseum.