Bjørn Bratsberg

Kunstner: Bjørn Bratsberg
Dato: 17.03. – 29.04. 2018
Medium: Maleri og collage

For mange vil Bratsberg være mest kjent for bildene med motiv hentet fra rivning av hus, bilkirkegårder og avfallsplasser. På de stedene man ofte finner nedbrytning og forfall, har Bratsberg lett etter skjønnhet. Etter å ha arbeidet figurativt i en årrekke med grafikk og tegning i ulike teknikker som blyant, kull og scrapboard, sier Bratsberg det nå føles frigjørende å boltre seg med farger i et abstrakt billedspråk.

Men undringen over det som er forkastet, har ikke forlatt kunstneren. Materialene til Bratsbergs fargerike collager er skaffet til veie fra ulike steder på hans reiser i inn- og utland. Papirene har derfor ulik kvalitet, og fargene gjenspeiler det som er in eller tilgjengelig til forskjellig tid. Disse blir omdannet til et helhetlig fargespill på billedflaten. Noen ganger står disse frem som større, rene flater, andre ganger blander en mengde fragmenter seg sammen til en enhet. “Det blir nesten som å “male” lagvis med papir”, sier kunstneren. “Her gjelder det å skape orden i kaos, noe som kan være både tidkrevende og en tålmodighetsprøve”, legger han til.

Akrylmaleriene har et strammere uttrykk, der geometriske figurer og farger som står i klar kontrast til hverandre får en sentral plass i komposisjonen. Likevel kan man kjenne igjen noen av de samme elementene i hans arbeid med collage. Strekene som har en rytme og tramper over platen. Mens i collagene skaper papirbitene struktur ved å limes lag på lag, skaper Bratsberg tekstur i sine maleriene ved å legge på ulike materialer i overflaten, som sand, tekstiler og alt annet som han kan komme på. Bjørn Bratsberg (76) er en tegner, maler og grafiker. Denne separatutstillingen består av hans nyere arbeid med maleri og collage utført i en abstrakt stil.

Bjørn Bratsberg (f. 1941) bor og arbeider i Trondheim. Han er utdannet grafisk formgiver fra Trondheim yrkesskole, og har lærerutdanning fra Statens lærerhøgskole i forming, Oslo. Ved NTNU har han studert både form og farge og ved Kunstakademiet i Trondheim. Han har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet ved Tromsø kunstforening, Stavanger kunstforening og Tegnerforbundet Galleri Oslo. Hans verk er innkjøpt av Trondheim kommune, Skaun kommune og Trøndelag fylke. I 2009 åpnet han sammen med kona Alice Bratsberg Galleri QA på hjemgården i Hegra. Han har vært formingslærer i Stavanger og i mange år ved Sundland skole i Trondheim, og senere lektor ved Brundalen videregående skole.