Mari Meen Halsøy – WOUNDS

Kunstner: Mari Meen Halsøy
Tittel:
WOUNDS
Medium: Billedvev
Dato: 14.01. – 19.02.2017

Trondhjems Kunstforening hadde den glede å presenterte WOUNDS, en utstilling hvor Mari Meen Halsøy reparerer krigens sår i Beiruts bybilde ved bruk av billedvev.

WOUNDS er et stedsspesifikt og relasjonelt prosjekt i kontinuerlig utvikling, og har pågått siden 2010. Libanons hovedstad Beirut er sterkt preget av langvarig krig og politiske uroligheter. Bombede bygninger med utallige kulehull har i tiår stått som monumenter over krigens herjinger. Den libanesiske borgerkrigen utstspilte seg med varierende intensitet i perioden 1975-1990. Den 15 år lange borgerkrigen tok slutt i 1990, men urolighetene har likevel vedvard og tilført byen nye sår.

Den herjede byens slitasje og spor etter vold kan leses som et bilde på sårene, historiene og opplevelsene til Beiruts befolkning, under og etter borgerkrigen. Vevnadene til Halsøy er tilpasset bygningenes sår, og glir nesten usynlig inn i bybildet. Som en kontrast til det krigsskadde og -herjede, går hun inn i den fysiske og psykiske smerten og plastrer bygningene som om de var menneskekropper. Tekstilene viser til en menneskelig nærhet og omsorg.

I en utvidet kontekst gjør borgerkrigen i Syria prosjektet enda mer aktuelt. Spenningene mellom de ulike religiøse og politiske grupperingene i Libanon har økt som følge av borgerkrigen i nabolandet. Både konflikten i seg selv og det enorme antallet syriske flyktninger har store politiske og økonomiske konsekvenser i Libanon. Dette har ført til en ny splittelse og væpnet konflikt. Flere titalls sivile har blitt drept og hundretalls skadd i selvmordsangrep, og det har stadig vært skuddvekslinger i konfliktfylte områder. Den voldelige historien gjentar seg gang på gang.

WOUNDS setter fokus på de langvarige og negative konsekvensene av konflikter som fører til krigshandlinger. Samtidig uttrykker vevnadene menneskers utholdenhet og vilje til å gå videre maktesløsheten avløses av møysommelig gjenoppbygging.

Mari Meen Halsøy er opprinnelig fra Skien, men deler nå sin tid mellom Oslo og stadige reiser til Beirut. Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, og er høgskolekandidat i billedvev fra Høgskolen i Oslo.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Billedkunstnerens Vedelagsfond.