Tea Tupajic – The Disco

The Disco: Installasjons bilde Fotograf: Arne Hauge

Kunstner: Tea Tupajic
Tittel: The Disco
Medium: installasjon og performance
Dato: 23.09. – 24.09 2016

 

For første gang samarbeidet vi med Teaterhuset Avant Garden som satte opp teaterstykket/performanceinstallasjonen The Disco av Tea Tupajic, dette som del av Bastardfestivalen. Det var interessant å se hva teaterfolket gjorde da vi inviterer dem til å arbeide i et galleri med dets konvensjoner: hva kan de som jobber med kropper, bevegelser og narrativ bringe til galleriet, og visuell kunst generelt?

Tea Tupajic har tidligere latt internasjonale kuratorer stå til rette foran sitt publikum for ikke å ha reddet verden gjennom kunsten. I The Disco viderefører hun denne utforskingen av kunstens funksjon. I By Way of Deception Thou Shalt Wage War fra 2013, inviterte Tea Tupajic tidligere og nåværende israelske etterretningsagenter til å være utøvere og til å ta del i utviklingen av forestillingen.

I The Disco fortsetter hun å utforske bruken av kunst og kunstneriske metoder som etterretningsagenter bruker i psykologisk krigføring. Tittelen refererer ikke bare til diskoteket som åsted for den ultimate utlevelse i vestlig kultur, men óg til et uidentifisert rom på Guantanamo som kalles for ”The Disco”. Her brukes høy musikk for å svekke fangenes motstandsevne. Dette er en del av det som kalles ”utvidede forhørsteknikker”.

The Disco er bygd opp som et installasjonsverk, der vi får små glimt inn i tankesettet til en etterretningsagent og selv får oppleve et reelt forhør. Tea Tupajic tar oss med gjennom diskotekets bittersøte gleder.

The Disco: Installasjons bilde Fotograf: Arne Hauge
The Disco. Fotograf: Arne Hauge (2016)