Torgeir Husevaag – Retningsvisere

Hva: Torgeir Husevaag – Retningsvisere
Hvor: Trondhjems Kunstforening, 1. etasje.
Når: 24.06.22 – 18.09.22

Trondhjems Kunstforening har gleden av å vise Torgeir Husevaags utstilling Retningsvisere. Husevaag viser serielle og regelstyrte tusjtegninger. I serier tar han utgangspunkt i en enkelt grunnform, og tegningene er utførte med gjentatte små gester med splittpenn og skraveringer.

I serien Forplantninger har små algoritmiske endringer gjennom 61- enkeltarbeider skapt en syklus av oppløsning og gjenopprettelse. Bortsett fra seriens sirkelformede utgangspunkt, har ikke disse tegningene noen ytre referanser – de visualiserer «bare» betingelsene for sin egen tilblivelse. Serien er samtidig konstruert for å mime en nesten umerkelig utvikling – den typen man innser har pågått lenge når man først blir klar over dem.

På tross av det serielle preget på mange verk, har flere et personlig tilsnitt. Seriene En bro til en halv livshistorie og Eksentriske søyler kan sees som refleksjoner over Husevaags Alzheimers-syke fars liv. I førstnevnte serie vises avtegnede fotoalbum Husevaags mor laget for å minne faren om hvem han var. De figurative tegningene danner en kontrast til det generative. I Eksentriske søyler dannerfaglitteratur fra farens arbeidsliv som byggingeniør et grunnlag, som sammen med det generative kan reflektere over et menneskets liv og historie.

De siste seriene som vises, Kompassroser i åtte stadier av avblomstring og Hildrings-Ramonaer, er de som tydeligst reflekterer utstillingens tittel. Kompassrosene er retningsvisere, men i motivene er de i oppløsning. Ramona er et viktig minne i Husevaags liv – fra militærtjeneste ved grensa til Russland voktet han en radarkuppel med navnet Ramona, og hans far brukte en tilsvarende installasjon i Østmarka som veiviser som ivrig orienteringsløper.

Torgeir Husevaag (f. 1967 i Oslo) bor og arbeider i Oslo. Husevaag er utdannet ved Winchester School of Art i England, og Statens Kunstakademi, Oslo. Han har hatt en rekke utstillinger i inn og utland, bl.a. på Tegnerforbundet, Kunstnerforbundet, Tenthaus og Kunsplass [Oslo], Høstutstillingen og Scottsdale Museum og Contemporary Art (USA). Han har også produsert kunstnerbøker og utført en håndfull offentlige oppdrag. Husevaags arbeider er bl.a. kjøpt inn av Nasjonalmuseet, Oslo Kommunale Kunstsamling og Nordiska Akvarellmuseum.

Foto: TKF/ Håkon Viksmo Lie