Håkon Bleken – Skissekunst skisser malerier

Utstillingsperiode: 04.01. – 28.01.2001

Adresseavisen 03. januar 2001
Bibelsk i Kunstforeningen


Med bilder fra en del av Håkon Blekens kirkeutsmykninger og Bjørn Bjørneboes store bibelske sfære har Trondhjems Kunstforening gjennomgått en sakral forvandling til årets første åpning i morgen kveld. Håkon Bleken viser for første gang en større samling av utkast til glassmaleriutsmykningene i Vålerengen, Eidsvoll og Strindheim kirker. I tillegg viser han et urealisert arbeid, konkurranseutkastet til glassutsmykning i Holmenkollen kapell. Utkastene er gjennomgående utført som akvarell, dels malt i liten målestokk, dels i full størrelse. Alt av dette forarbeidet har Bleken bevisst beholdt som sin egen private eiendom, og bildene er heller ikke til salgs på denne utstillingen.
 
Håkon Bleken innleder et nytt aktivt
år med utkast til glassmalerier i
Trondhjems Kunstforening.
Foto: Kjell A. Olsen

Vålerengen kirke
I Kunstforeningens to saler i andre etasje har bildene til Vålerengen kirke fått størst plass, med de store akvarell-utkastene til 12 sidevinduer samt to sakristivinduer samlet i den ene salen. Av motivene her er det kjente «Jødegutten», som er blant de Vålerengen-motivene Bleken også har utført og gjort bredere kjent som litografier. I det andre rommet er utkastet, i redusert målestokk, til den tredelte seks meter høye hovedutsmykningen i samme kirke vist, samt øvre del av de spissbuede motivene i full størrelse. Disse 1/1-utkastene ble til ved fotografisk overføring, men Bleken arbeidet til dels videre på enkelte partier ved å male på fotopapiret.

Strindheim kirke
Ved siden av disse arbeidene henger utkastene til de 12 kvadratiske glassmaleriene i Strindheim kirke, Holmenkoll-utkastene, samt akvarellene som ble brukt som utgangspunkt for de to store glassmaleriene i Eidsvoll kirke, «Begynnelsen» og «Fullendelsen». Det siste er glassmester Arne Millidahl nå i ferd med å legge siste hånd på. Det første vinduet i kirken ble montert for ett år siden og kom uskadet fra brannen i kirken i august, mens innsettingen av det andre er utsatt omtrent ett år på grunn av reparasjonsarbeidene. Arne Millidahl sto også for det store glassarbeidet i Vålerengen kirke i 1987.

Håkon Bleken står for øvrig foran enda et meget aktivt år med en utstilling av 40 nye malerier i Galleri Brandstrup i Oslo i april og senere utstillinger på Holmenkollen Park Hotel og i Asker Kunstforening. I løpet av året skal også hans og Håkon Gullvågs utsmykning av den nye Britannia Hall gjøres ferdig, samtidig som Bleken går løs på en ny stor utsmykningsoppgave på det nye hurtigruteskipet «Finnmarken». Der skal han lage bilder til «Stiftsstadens salong» med motiver fra Trondheim omkring 1900, i tillegg til nye bilder fra Blixens «Babettes gjestebud» som skal pryde en egen «Babettes café» i skipet.

Bjørneboe tilbake

Bjørn Bjørneboe er tilbake i Trondhjems Kunstforening etter bare et halvt år. Fortsatt presenteres utvalget fra hans atelier som «Bibelske bilder», men den nye utstillingen er likevel helt forskjellig fra den forrige, som stadig er på farten som vandreutstilling. Etter visning i Stavanger i høst, åpner den 10. januar i Harstad Kunstforening, dvs. i nærheten av Bjørneboes gamle prestekall, Bjarkøy. Trondhjems Kunstforening arbeider for øvrig for at denne utstillingen skal bli vist i Madrid sammen med en del andre bilder fra Bjørneboes produksjon.

Til den nye utstillingen har han selv satt sammen et utvalg som faller inn i hans egen, vide definisjon av «bibelske bilder» og vil helst unngå at de blir betegnet som kristen kunst. Her er motiver fra den gamle jødiske tradisjonen, vårt gamle testamente, blandet med malte fremstillinger av Jesus, Frans av Asissi og Don Quijote, «Spanias Kristus», som han er blitt kalt. Her har Bjørneboe også tatt med flere bilder, silketrykk, fra en av sine sentrale illustrasjonsoppgaver, antologien «Mitt hjerte» med 100 av onkelen Jens Bjørneboes dikt, samt tegninger fra en av de andre praktbøkene han har satt sterkt preg på, Den norske Bokklubbens trebindsutgave av Duuns «Juvikfolke».

Per Christiansen/Adresseavisen