Barbro Maria Tiller – Maleri, grafikk, tegning

Utstillingsperiode: 01.03. – 25.03.2001

Født i Trondheim, utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim. Atelier ved Lademoen kunstnerverksteder. Har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt i gruppe- og kollektivutstillinger. Denne separatutstillingen består hovedsakelig av maleri, menogså noe grafikk og tegning, alt fra de siste to årene.


Fra Adresseavisen 01.03.2001
Tillers hus og veier

Barbro Maria Tiller er hovedutstiller når Trondhjems Kunstforening i kveld åpner utstillinger over hele huset, tre av dem i samarbeid med ISFiT.

To år er gått og mange bilder er malt stilte ut sist i hjembyen. Den gang var stedet Trøndelag Senter for Samtidskunst på Kalvskinnet, der interessen for bildene hennes var svært stor. Etter noen rolige år knyttet det seg spenning til denne kunstneren, som tidlig hadde markert seg blant de mest lovende i byens kunstmiljø. Nå har hun en suksess å forsvare og møter publikum med nærmere 40 bilder, der linjene er klare tilbake til den forrige mønstringen, samtidig som det finnes nye trekk, både i figurkomposisjon og fargebruk. Det aller meste er malerier, men her finnes også noen collager, samt etpar enkle trykk.
 
Barbro Maria Tillers bilder fremstår med klare, rentegnede objekter, både i maleriet og i denne serien collager, kalt “Veien hjem”.

To år er gått og mange bilder er malt stilte ut sist i hjembyen. Den gang var stedet Trøndelag Senter for Samtidskunst på Kalvskinnet, der interessen for bildene hennes var svært stor. Etter noen rolige år knyttet det seg spenning til denne kunstneren, som tidlig hadde markert seg blant de mest lovende i byens kunstmiljø. Nå har hun en suksess å forsvare og møter publikum med nærmere 40 bilder, der linjene er klare tilbake til den forrige mønstringen, samtidig som det finnes nye trekk, både i figurkomposisjon og fargebruk. Det aller meste er malerier, men her finnes også noen collager, samt etpar enkle trykk.

Like karakteristisk som før er hun i den møysommelig bearbeidede bakgrunnen, der ulike farger blander seg til et bakteppe som gir en stemning til det enkelte bildet, f.eks. følelsen av årstid, alt etter hvilken farge som dominerer i den polykrome, men likevel homogene, flaten. Utenpå ligger tegningen som et hovedinnhold i bildet, helst streket opp med sort og i former og figurer som går igjen fra bilde til bilde. Den velkjente reven er så godt som borte, men huset og trærne står igjen, gjerne også den takkete fjellhorisonten – og fullmånen. Formelementene ligger slik ikke langt unna barnetegningens yndlingsmotiver, men her finner vi dem langt på vei abstrahert og brukt som «byggeklosser» i geometriske komposisjoner, men også som symboler på menneskelige følelser. Collage-serien «Veien hjem», med sine varierte fargekonstellasjoner, åpner for en lang dypere emosjonell opplevelse enn grunnmotivet rent konkret skulle tilsi.

I tillegg til Tillers store utstilling i andre etasje, ber også tre utstillinger i første etasje om oppmerksomhet, alle vist i samarbeid med det store studentarrangementet ISFiT. Det gjelder Aase Hilde Brekkes fotografier fra det tibetanske eksilmiljøet i Dharamsala, nord i India, samt utstillingene til de svenske kunstnerne Diana Andersson og Inger Drougge Carlberg, begge fra Hudiksvall-området. Andersson viser en serie små figurative bronseskulpturer, samt andre skulpturelle arbeider i jern og bronse, dessuten endel tegninger og monotypier, som for en stor del har beslektede motiver med de mange gjenstandene. Carlberg er tekstilkunstner, med en fortid i den flate billedveven, men med mangeårig fordypning i objekter av ulike typer papir, formet og farget på høyst forskjellige måter.

Tekst/foto: Per Christiansen