Karen Nikgol – FREEDOM DEVICE no. 1: I will follow him – I will follow her fire and freedom

Utstillingsperiode: 26.02 – 05.04.2009
1. etasje.
Tegninger og maleri.

Pressemelding:

Karen Nikgol er en ung, iransk-armensk kunstner som nylig har mottatt Astri Aasen-stipendet og er invitert av Trondhjems Kunstforening til å holde utstillingen “FREEDOM DEVICE no 1”. I den anledning vil TKF invitere til åpning av utstillingen den 26. februar. Kunstneren er født i 1983 i Teheran, men har siden 8-årsalderen bodd i Norge. I 2008 avsluttet han en treårig bachelorgrad ved The Art Institute of Bournemouth og for tiden holder han til i Bergen. Der har han begynt på Masterklassen ved kunstakademiet, hvor han blant andre har kunstneren Jeremy Welsh som lærer. Tidligere har Nikgol stilt ut verker i Trondhjems Kunstforening, både ved “Gothic” i 2004 og Tegnebiennalen i 2005.

I perioden fra 2006 til 2007 var han også med i performance-festivalen “Bastard” og “Fusk” ved Teaterhuset Avant Garden, og han har vist forestillingen “Grusomhetens teater” i Trondhjems Kunstforening. Han har i tillegg stilt ut i Galleri Lilje i 2005, Galleri Pluss/Minus i 2008 med utstillingen “Project New Space” og i London samme år ved Old Truman Brewery.

Utstillingen denne gang, som bærer navnet “FREEDOM DEVICE no. 1: I will follow him –

I will follow her fire and freedom”, er en sterk visuell opplevelse full av symbolikk og kulturelle referanser. Verkene i utstillingen har en tydelig tilknytning til drømmer og drømmesymbolikk, og spesielt Jungs drømmetolkning kan nevnes som en av de sentrale inspirasjonskildene for Karen Nikgol. Dette gjenspeiles i de symbolrike og visuelt kraftige billedflatene. Gjennom bildene sine forsøker kunstneren å skape en egen mystisisme med vekt på personlig mytifisering. En oppfatter i bildene innslag av noe esoterisk, noe tilsvarende gamle religioners mystikk og myter, og i bildene balanseres humor opp mot det alvorstyngede. Det er i det hele tatt et bredt spekter av innflytelser som kan skjelnes

i verkene, deriblant tempelridderne og myten om den hellige gral, frimureri, magi, hinduisme og zarathustraisme. Et av de gjennomgående temaene i utstillingen er skyggen og skyggen som frihetsapparat.

Av samtidige kunstnere kan både Joseph Beuys og Jonathan Meese nevnes,

da i sammenheng med Nikgols egen interesse for det mystiske. Forfatteren James Joyce, og særlig hans verk Finnegan’s Wake, står som en av de viktige inspirasjonskildene for Nikgol i tillegg til William Burroughs og filmskaperen Federico Fellini.