Joakim Blattman – Treverk

Kunstner: Joakim Blattmann
Tittel: Treverk
Dato: 15.03. – 22.04.2018

Som en del av Meta.Morf 2018 presenterte Joakim Blattmann utstillingen Treverk (8) i TKF sine lokaler. Dette var skulpturelle verk basert på lydopptak av minimale bevegelser på innsiden av trær. I verkene materialiserer lyder seg som vi ofte ikke er klar over, og gjør oss bevisst på det yrende og aktive livet inni levende organismer.

Treverk er en serie av lydinstallasjoner basert på opptak av de minste bevegelser inni trær. Trærne hvor lydopptakene ble fanget er den skulpturelle delen av installasjonen. Transdusere ble festet til trærne, noe som gir rom for at lyden blir påvirket av treverket i nåtid, og peker på tre som et levende, heller enn dødt materiale.

I utstillingen møtte publikum et utvalg av treskulpturer som aktivt tar opp rommet med lyd. Verkene består av mindre til større strukturer, som har blitt “kolonisert” av teknologi. I konteksten til disse skulpturene er teknologi et verktøy som hjelper oss til å høre noe som ellers er utilgjengelig for sansene våre. På denne måten materialiserer lyder seg som vi ofte ikke er klar over, og gjør oss bevisst på det yrende og aktive livet inni levende organismer.

Ved å kombinere lydteknologi, materialer fra naturen og mediumet skulptur utforsker Blattmanns verk kompleksiteten ved det lydlige som omgir oss. Tilfeldighet og nøye planlagte systemer kombineres i en hybrid hvor natur og teknologi er i dialog, og hvor begge elementer er nødvendig for å nå deres fulle potensial.

Joakim Blattmann (f. 1978) er en visuell kunstner som arbeider ved krysset mellom lyd, skulptur og komposisjon. Han har en mastergrad (2012) fra Kunstakademiet ved NTNU. Hans siste soloutstilling var på Østre i Bergen (2016). Nylige utstillinger inkluderer DE MAUER ISTWAY i samarbeid med Clemens Wilhelm i Berlin (2017) og på EKKO-festivalen i Bergen i samarbeid med Ricardo del Pozo (2017). Blattmann deltar ofte i gruppeutstillinger, som Høstutstillingen og Trøndelagsutstillingen. Han bor og jobber i Oslo.