JOAKIM BLATTMANN
TREVERK (8) // Meta.Morf 2018 - utstilling


Som en del av Meta.Morf 2018 presenterer Joakim Blattmann utstillingen Treverk (8) i TKF sine lokaler. Dette er skulpturelle verk basert på lydopptak av minimale bevegelser på innsiden av trær. I verkene materialiserer lyder seg som vi ofte ikke er klar over, og gjør oss bevisst på det yrende og aktive livet inni levende organismer.

Treverk er en serie av lydinstallasjoner basert på opptak av de minste bevegelser inni trær. Trærne hvor lydopptakene ble fanget er den skulpturelle delen av installasjonen. Transdusere har blitt festet til trærne, noe som gir rom for at lyden blir påvirket av treverket i nåtid, og peker på tre som et levende, heller enn dødt materiale.

I utstillingen møter publikum et utvalg av treskulpturer som aktivt tar opp rommet med lyd. Verkene består av mindre til større strukturer, som har blitt "kolonisert" av teknologi. I konteksten til disse skulpturene er teknologi et verktøy som hjelper oss til å høre noe som ellers er utilgjengelig for sansene våre. På denne måten materialiserer lyder seg som vi ofte ikke er klar over, og gjør oss bevisst på det yrende og aktive livet inni levende organismer.

Ved å kombinere lydteknologi, materialer fra naturen og mediumet skulptur utforsker Blattmanns verk kompleksiteten ved det lydlige som omgir oss. Tilfeldighet og nøye planlagte systemer kombineres i en hybrid hvor natur og teknologi er i dialog, og hvor begge elemeter er nødvendig for å nå deres fulle potensial.